Звичайна версія Розмір шрифта: A A A Схема кольорів: A A A
      Головна / Додаткове меню / Прес-центр / Новини
Мінекономрозвитку звітує про публічні закупівлі у ІІ кварталі 2017 року
21.09.2017 | 14:17 | Прес-служба Мінекономрозвитку.

Мінекономрозвитку підготувало звіт щодо стану сфери публічних закупівель у ІІ кварталі 2017 року. Відповідний документ опубліковано з метою оцінки стану сфери публічних закупівлях і забезпечення доступу до публічної інформації.

У ІІ кварталі 2017 року укладено 202 403 договори на загальну суму 113,9 млрд грн, з яких 31 607 договорів – надпорогові закупівлі, 170 796 договорів – допорогові закупівлі.

Конкурентні процедури склали 11,5% від усіх успішно завершених закупівель в ІІ кварталі (23 197 договорів), загальна вартість яких - майже 74,0 млрд грн. Частка неконкурентних процедур - 4,2% (8 410 договорів), на загальну суму - майже 12,2 млрд грн. У порівнянні з попереднім кварталом кількість успішно завершених конкурентних процедур зросла на 29,9%.

У ІІ кварталі 2017 року було оголошено 193 333 лоти в допорогових закупівлях очікуваною вартістю в 28,4 млрд грн. З них 4 682 лоти були скасовані, 17 855 – неуспішні на суму у 406,6 млн грн. У надпорогових закупівлях оголошено 57 490 лотів, очікувана вартість яких становила 93,9 млрд грн. З них скасовано 3 175 лотів, не відбулись 22 708 на загальну суму у 3,8 млрд грн.

Загальна економія у ІІ кварталі 2017 року склала близько 9,3 млрд грн: за допороговими закупівлями - 1,7 млрд грн, за надпороговими закупівлями рівень економії - 7,7 млрд грн. Порівнюючи з І кварталом 2017 року, рівень економії у ІІ кварталі зріс більше ніж у 2 рази.

Протягом ІІ кварталу поточного року у процедурах взяло участь 69 353 учасників, з яких 18 922 – у надпорогових закупівлях і 50 431 - у допорогових закупівлях. Середня кількість пропозицій в надпорогових закупівлях склала 2,72 (конкурентні процедури). В той же час в допорогових закупівлях середня кількість пропозицій - 2,2. Із загальної кількості оголошених відкритих торгів до Антимонопольного комітету України надійшло 4 450 скарг і вимог щодо допорогових закупівель і 4 117 щодо надпорогових відповідно.

Важливим досягненням ІІ кварталу 2017 року стала інтеграція системи “ProZorro” з Єдиним державним реєстром юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Одним з важливих напрямків у реформі сфери державних закупівель залишається розвиток системи професійної підготовки спеціалістів з питань публічних закупівель та професіоналізації сфери публічних закупівель.  Мінекономрозвитку розпочало програму співпраці з вищими навчальними закладами України. У ІІ кварталі проведено зустріч з представниками більше ніж 40 ВНЗ з усіх регіонів України. 11 державних вищих навчальних закладів на разі планують здійснювати навчання фахівців з управління публічними закупівлями шляхом впровадження навчальних дисциплін для підготовки здобувачів вищої освіти всіх рівнів.

Водночас, запроваджену Центром вдосконалення закупівель Київської школи економіки, першу освітню програму “Професіоналізація закупівель” у червні 2017 року успішно завершили 28 випускників. Наприкінці ІІ кварталу розпочався набір на другу програму професіоналізації закупівель.

Поряд із цим, відбувся запуск онлайн-курсу “Публічні контракти. Моніторинг громадянського суспільства” на освітній платформі Відкритий Університет Майдану. Метою курсу є поліпшення впливу громадянського суспільства на діяльність державного сектору. Навчальний курс розроблений Мінекономрозвитку за допомогою Проекту ЄС у співпраці з USAID, UKaid, Фондом Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”, TI Україна.

23-25 травня 2017 року в Україні відбувся найбільший світовий Форум із закупівель, професійної етики, управління та відкритості (Procurement, Integrity, Management, and Openness (PRIMO) Forum), організаторами якого виступило Мінекономрозвитку у співпраці зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

За ІІ квартал 2017 року відбулось чергове засідання Комітету СОТ з питань державних закупівель у м. Женева. Делегати з України доповіли про результати роботи над пілотним проектом щодо створення електронного порталу з агрегації даних про міжнародні тендери країн-членів Угоди із використання стандарту відкритих даних “Open Contracting Data Standard” та аналізу статистичних даних в сфері публічних закупівель за допомогою модулю аналітики BI.

У рамках роботи Комітету делегація провела ряд зустрічей з керівництвом Секретаріату профільного Комітету СОТ та делегаціями різних країн з питань участі у пілотному проекті та доступу українських компаній до їхніх ринків публічних закупівель.

Детальніше зі звітом можна ознайомитись за посиланням:  http://bit.ly/2xwUugK .

 

Міністерство економіки України 01008, Україна, м. Київ,
вул. Грушевського, 12/2