Міністерство економіки України

Канада.JPG
Україна і Канада обговорюють важливі питання двостороннього торговельно-економічного співробітництва
11.07.2014 | 10:46 | Прес-служба Мінекономрозвитку

Канада підтримує амбітний план економічних реформ України та готова співпрацювати для створення сприятливих умов розвитку торговельно-економічного співробітництва. Про це йшлося в ході зустрічі Міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети з Міністром зовнішньої торгівлі Канади Едом Фастом.

Сторони обговорили низку питань переговорного процесу укладення угоди про вільну торгівлю і дійшли згоди щодо його продовження. Зокрема, мова йшла про те що, лібералізація ринків товарів та послуг дозволить розширити  ринки збуту для експортерів, а також створить сучасне, прозоре та передбачуване середовище для споживачів, інвесторів та покращить ведення бізнесу обох сторін. Павло Шеремета зазначив, що незважаючи на всю складність подій, які відбуваються останнім часом в Україні, ми тримаємо курс на встановлення стабільних, передбачуваних та сприятливих умов економічного розвитку та діяльності економічних операторів.

«Канада - один з ключових торговельних партнерів України.  Поглиблення економічного співробітництва є надзвичайно важливим елементом розвитку стратегічного партнерства між двома країнами. Визначним кроком у цьому напрямі повинна стати лібералізація торговельного режиму шляхом укладення двосторонньої угоди про вільну торгівлю, а також спільна реалізація стратегічно важливих інвестиційних проектів в обох країнах», - сказав Міністр.

Міністр зовнішньої торгівлі Канади Ед Фаст підкреслив, що Канада готова надавати Україні всебічну допомогу у досягненні поставлених цілей, і готова до подальших кроків щодо розвитку та поглиблення двосторонніх стосунків.

«Канада розглядає угоду про вільну торгівлю між нашими державами як взаємовигідний інструмент для досягнення поставлених цілей та вагоме підґрунтя для укріплення існуючих дружніх зв’язків між Україною та Канадою», - сказав він.

За результатами зустрічі сторони підтвердили готовність до спільних дій, спрямованих на подолання Україною економічних складностей на шляху до стійкого економічного розвитку.

Нагадаємо, питання щодо започаткування переговорів з питань укладення угоди про вільну торгівлі між Україною та Канадою було ініційовано під час державного візиту до Канади Президента України у 2008 році та неодноразово підтверджувалось на високому рівні. За результатами п’яти раундів переговорів сторонами опрацьовано широке коло питань, зокрема основні положення угоди щодо національного режиму та доступу до ринків товарів, митних процедур, правил визначення походження товарів, врегулювання спорів, державних закупівель тощо.

Наразі сторони підтвердили наміри щодо активізації переговорного процесу з метою досягнення взаємоприйнятних рішень.