Міністерство економіки України

Україна зупиняє застосування адекватних заходів у відповідь на дискримінаційні дії Республіки Білорусь в обмін на забезпечення доступу українських товарів на білоруський ринок

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (далі - Комісія) 5 серпня 2014 року, розглянувши інформаційні матеріали Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, прийняла рішення  № АД-319/2014/4421-06 “Про зупинення дії деяких рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі” (далі - Рішення Комісії).

Очікується, що повідомлення про прийняте Рішення Комісії буде опубліковано 8 серпня 2014 року в газеті “Урядовий кур’єр”.

Рішення Комісії набирає чинності через десять днів з дня опублікування повідомлення про нього в газеті “Урядовий кур’єр”.

Мінекономрозвитку України розраховує, що Республікою Білорусь в найближчий час не здійснюватиметься ліцензування українських кондитерських виробів та сировини для їх виробництва, окремих видів макаронних виробів, пива солодового, цементу, скла полірованого і склотари.

Разом з цим, вкрай важливо, щоб білоруська сторона забезпечила скасування угод про поставки товарів, якими визначаються цінові та кількісні обмеження, укладені між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України – українськими виробниками - експортерами та компетентними органами Республіки Білорусь.

Сподіваємося, що надалі Республікою Білорусь не будуть застосовуватись торговельні обмеження до української продукції, що дозволить відновити обсяги поставок українських товарів на білоруський ринок до рівня, який існував до введення режиму ліцензування.

В Рішенні Комісії передбачено, що спеціальне мито може бути поновлено до 31 грудня 2016 року за заявою суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України – українських виробників - експортерів у випадку наявності факту дискримінаційних дій та/або недружніх дій з боку Республіки Білорусь.

Такий алгоритм дій сторін забезпечить в стислі терміни зняття торгових бар'єрів у торгівлі між нашими країнами і неухильне виконання Договору про зону вільної торгівлі СНД від 18 жовтня 2011 року.

 

Як повідомлялось раніше, постановами Ради Міністрів Республіки Білорусь запроваджено режим ліцензування імпорту пива солодового, кондитерських виробів та сировини для їх виробництва, окремих видів макаронних виробів, цементу, скла полірованого і склотари в Республіку Білорусь з країн, які не є членами Митного союзу.

Видача ліцензій здійснювалась за наявності укладених угод про умови поставок товару до Республіки Білорусь між білоруським державним органом та українським експортером, в яких встановлювались  цінові та кількісні обмеження, що суперечить міжнародними зобов’язанням.

Так дії Республіки Білорусь створили штучні перепони з доступу на білоруський ринок та  нанесли значну шкоду українським виробникам.

З метою захисту суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 1 липня 2014 року прийняла рішення про застосування адекватних заходів у відповідь у вигляді введення спеціального мита на деякі білоруські товари. Спеціальне мито вступило в силу 27 липня 2014 року.

 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json