Міністерство економіки України

Україна і Узбекистан поглиблюватимуть стосунки на засадах довіри, рівності та взаємовигоди

IMG_98522.JPG

Україна готова розвивати і поглиблювати стосунки з Узбекистаном на засадах довіри, рівності та взаємовигоди. Про це йшлося під час зустрічі Міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Узбекистан в Україні Алішером Абдуалієвим.

Зокрема, було зазначено, що виразною є позитивна тенденція у торговельно-економічних відносинах між нашими країнами. Так, за п'ять місяців цього року товарообіг з Республікою Узбекистан становив 172,87 млн дол. США і зріс стосовно аналогічного періоду минулого року на 25,05 млн дол. США або на 16,9%.

«Ми цінуємо ті відносини, які є у нас з Узбекистаном. Я радий, що у нас є зростання в товарообігу. Ми, економісти, знаємо, що торгівля завжди корисна. За всіма напрямами, що у нас є, ми прихильники відкритого підходу: максимум торгівлі, максимум співпраці, максимум комунікації і спілкування, тому що це завжди взаємовигідно», – сказав Павло Шеремета.

Міністр поінформував про поточні події в Україні, зазначив, що сьогодні у Верховній Раді були прийняті 2 закони, які зменшують дефіцит бюджету, що дуже важливо для країни, адже, з одного боку, – фінанси мають бути у здоровому стані, а з іншого, – це відкриває нові перспективи у співпраці України з міжнародними фінансовими установами.

Алішер Абдуалієв зазначив, що українсько-узбецькі відносини мають величезний потенціал: передусім у промисловості, сільському господарстві. Підкреслив, що Узбекистан підтримав євроінтеграційні устремління України, позаяк бачить у їх розвитку власну перспективу. Відзначив, що Узбекистан на сьогоднішній день входить до 5-ки країн, які мають темпи економічного зростання не нижче 7%, починаючи з 2005 року. А також зауважив, що уряд країни зацікавлений надати двостороннім відносинам додатковий імпульс. 

«Хочемо, щоб усі плани, намічені українським Урядом, успішно здійснилися. Ми дуже задоволені нашими двосторонніми відносинами. Узбекистан і Україна мали й мають схожі позиції щодо багатьох актуальних питань регіонального та міжнародного співробітництва, ми успішно взаємодіємо в різних сферах, і для нас Україна представляє величезний інтерес. Хотілося б надати двостороннім відносинам додаткового імпульсу і наш Уряд в цьому дуже зацікавлений», – сказав Посол.

Також сторони обговорили питання щодо подальшої роботи Спільної українсько-узбецької комісії з усебічного співробітництва та проведення регіональних бізнес-форумів, що, своєю чергою, дозволить сторонам активізувати роботу в напрямку подальшого розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json