Звичайна версія Розмір шрифта: A A A Схема кольорів: A A A
      Головна / Додаткове меню / Прес-центр / Новини
Система торговельних преференцій – урок для українського бізнесу - Пятницький
03.06.2014 | 16:16 | Прес-служба Мінекономрозвитку.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький в інтерв’ю журналу «Handel PU» проаналізував стан запровадження системи торговельних преференцій ЄС.

За його словами, сьогодні український бізнес може вибирати – або працювати в генеральній системі преференцій, або в автономній. До генеральної системи преференцій український бізнес звик, адже Євросоюз застосовує її до України з 1993 року й відтоді цим користуються різні галузі, по-різному і в різних обсягах. Система ж автономних преференцій (які вже нині діють на  рівні, передбаченому в перший рік Угоди про вільну торгівлю), є для  українського бізнесу водночас і новим шансом, і уроком. Тут, окрім нових можливостей, є чимало проблем, які вперше постають перед  державою і бізнесом.

«Звичайно, бізнес зіштовхується з новими викликами, він звертається до Мінекономрозвитку, як ці питання вирішувати. Для нас це також уроки, адже в кожному окремому випадку можуть бути елементи, з якими доводиться стикатися вперше. Але ми працюємо й надалі готові над цим працювати», – запевнив Валерій Пятницький.

Серед уже видимих позитивів він відзначив те, що Торгово-промислова палата і бізнес продемонстрували розуміння й ефективну співпрацю (за перший тиждень було видано 860 сертифікатів по всій Україні).

Щодо промислової сфери, то тут переважна кількість продукції не потребує окремих ліцензій, додаткових вимог, головне – відповідність певним технічним вимогам. А зниження (чи ліквідація) митних ставок – вагомий стимул для закордонних партнерів.

    У перспективній, в контексті співпраці з ЄС, аграрній сфері є ряд невирішених на сьогодні питань. Адже тільки обмежений перелік українських виробників тваринницької продукції (продукція птахівництва, бджільництва тощо) мають дозвіл на експорт. Ті ж виробники, які нині не мають права експорту до ЄС, мають пройти відповідний аудит, щоб стати постачальниками. Розпочати тут слід із нормативного  врегулювання, гармонізації з європейським законодавством.

Урядовий уповноважений розповів і про певні фінансові ризики (страхові депозити для отримання ліцензій) та часові рамки (15 днів) при укладанні угод на постачання продукції з новими партнерами. Також певне незадоволення викликають затверджені невеликі обсяги постачання продукції.

Міністерство має бачення й пропонуватиме способи подолання тих чи інших перепон та обмежень. Але для цього бізнес має продемонструвати активність і позитивну експортну динаміку.

А основною запорукою успішності процесу Валерій Пятницький вважає Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

«Сподіваюся, що Угода, зокрема про зону вільної торгівлі, буде підписана й набуде чинності до 1 листопада. Адже це не викликало б сумніву, що ті преференції, до яких звикатиме український бізнес, будуть послідовними й не припинятимуться», – пояснив він.

 

Міністерство економіки України 01008, Україна, м. Київ,
вул. Грушевського, 12/2