Міністерство економіки України

Державно-приватне партнерство - шлях для ефективної модернізації шкільних їдалень, - Юлія Свириденко

Державно-приватне партнерство - шлях для ефективної модернізації шкільних їдалень, - Юлія Свириденко

Державно-приватне партнерство дозволить провести ефективну модернізацію шкільних їдалень. Про це зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час великої партнерської зустрічі на “Фабриці-кухні” в Бучі, яка відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів 30 березня. Партнерська зустріч, організована на першій “Фабриці-кухні”, була присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.

Участь в зустрічі взяли очільники та представники українських міністерств (Міністерство економіки, Міністерство інфраструктури, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів), Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, а також представники Представництва ООН в Україні, WHO (ВООЗ), WFP (ВПП ООН), UNICEF Ukraine, фонду The Howard G. Buffett Foundation, United Nations Development Program (UNDP) in Ukraine, UNOPS Ukraine, DECIDE, ULEAD з Європою, проєкту “Діємо для Здоров’я” Світового Банку в Україні, Європейського Інвестиційного Банку в Україні, а також представники ЄС в Україні, та посольств Канади, Франції, Італії, Японії, Фінляндії, США, Норвегії, Литви, Естонії.

«Щоб масштабувати наші здобутки і результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів.  Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проекти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді.  Школи та садочки, інші дитячі заклади стали місцем, де попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже закладається майбутнє всього суспільства», – відзначила перша леді України Олена Зеленська. 

Партнерська зустріч мала ознайомчо-дискусійний характер, і складалась з 2 блоків: з  інтерактивної частини, під час якої учасники зустрічі  ознайомились з роботою «Фабрики-кухні» та занурились в технологічні процеси приготування страв, та з офіційної частини заходу, в межах якої учасники зустрічі взяли участь в панельній дискусії за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.

“Здорова і збалансована їжа для дітей у школах — відповідальність держави, але також і можливість для бізнесу. Як виробників харчів, які беруть участь у закупівлях для шкіл, так і для тих, хто надає послуги кейтерингу. Якщо говорити про інструменти підтримки виробників харчових продуктів, то наразі доступні наші гранти на переробку з можливістю отримати до 8 мільйонів гривень. Також діє програма “Доступні кредити 5-7-9”. Це можливість оснастити своє виробництво та посилити потужності. Для дрібних бізнесів доступна програма “Власна справа” — це шанс отримати від 50 до 250 тисяч гривень на створення чи розвиток бізнесу. Довготривале ж рішення для ефективної модернізації шкільних їдалень — державно-приватне партнерство. Наразі ми очікуємо ухвалення у другому читанні законопроєкту №7508. Він дасть можливість залучити приватні інвестиції у цю сферу.  Сподіваюся, що парламент підтримає цей важливий законопроєкт”, - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки  Юлія Свириденко.


В межах великої партнерської зустрічі було презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування (посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування), зокрема окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно стратегічних цілей реформи. 


В межах презентації стратегічних цілей представники міністерств озвучували найактуальніші потреби реформи шкільного харчування. Зокрема, заступниця міністра розвитку громад, території та інфраструктури Олександра Азархіна озвучила загальну потребу в будівництві, відновленні та модернізації харчоблоків закладів освіти по всій Україні, наголосила на необхідності залучення грантової підтримки для розробки ПКД на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт приміщень харчоблоків закладів освіти, а також розповіла про такі потреби, як проведення навчальних заходів для проєктантів та проєктних організацій, і фінансування експертної підтримки для громад.


Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків розповів про необхідність забезпечення рівних можливостей харчування для дітей, будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року, наголосив на необхідності забезпечення навчання для управлінців, повідомив про цифрові проєкти реформи, а також поділився планами створення національної премії для кухарів ЗнаЇмо Awards.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив нагальну потребу в підтримці інформаційної кампанії про здорове харчування, наголосив на необхідності залучення ЦКПХ у формування харчових звичок і здорового способу життя серед учнів, та окреслив важливість створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.

Також, в межах партнерської зустрічі відбулась панельна дискусія за участі міжнародних партнерів реформи – UNICEF, WFP, The Howard G. Buffett Foundation, DECIDE. Модераторкою панелі виступила Світлана Кісільова, cпеціалістка з соціально-поведінкових змін в UNICEF. Були визначені конкретні цілі для майбутньої співпраці, представлені ідеї та ініціативи, які підсилять взаємодію між державою та міжнародними партнерами в межах розвитку реформи.

Довідка:
Реформа шкільного харчування, яка розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, продовжує набирати обертів всупереч викликам війни. Фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту виступив американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет. Фабрика-кухня у Бучі, яка розпочала свою роботу  11 березня 2024 року – пілотний проєкт, який вже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось в Лозівській громаді Харківської області. Одна подібна фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням декілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл та 9 тисяч закладів дошкільної освіти). 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json