Міністерство економіки України

Уряд Японії надасть Україні грантову допомогу для закупівлі спецобладнання для медичних закладів і дослідницьких установ

Японія.JPG

Уряд Японії надасть Україні грант непроектного типу на закупівлю спеціального обладнання для медичних закладів та дослідницьких установ України, які роблять внесок у подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Підписання Угоди дозволить отримати грантову допомогу від Уряду Японії у розмірі 350 млн японських єн (3,2 млн дол. США) для закупівлі спеціального медичного та радіологічного устаткування для Національного наукового центру радіаційної медицини, Національного університету біоресурсів і природокористування України, а також для 5 обласних лікарень (Житомир, Луцьк, Київ, Рівне, Чернігів).

Церемонія  підписання Угоди (у формі обміну нотами) а також декількох документів до неї (Узгодженого протоколу щодо проектних деталей, Протоколу обговорення стосовно протидії корупції, Протоколу обговорення стосовно товарів) відбулася 10 липня у Мінекономрозвитку, оскільки рішенням Кабінету Міністрів України повноваження на підписання Угоди та протоколів до неї надано Міністрові економічного розвитку і торгівлі України Павлу Шереметі.

«Для мене велика честь за дорученням Уряду України подякувати Урядові Японії за допомогу. Вона надається нашій країні вже протягом 15 років, як підтвердження дружнього ставлення Японії до України і українського народу. Ця допомога для нас унікальна, оскільки вже протягом багатьох років Японія вносить вагомий вклад у розвиток освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я українських громадян», - сказав Павло Шеремета.

Відповідно до запитів МОЗ, Національного наукового центру радіаційної медицини, Національного університету біоресурсів і природокористування грантові кошти будуть використані для закупівлі ендоскопів, систем ультразвукового дослідження, систем комп’ютерної рентгенографії, спеціальних транспортних засобів з механізованим підйомником, органічних синтезаторів, інкубаторів, колекторних рідинних хроматографів, автоклавів та інше. Відповідальним за виконання Угоди визначено МОЗ.

«Ми дуже раді, що ця подія відбулася. Японський народ три роки тому пережив аварію на Фукусімі  подібну до Чорнобильської. Понад 60 груп приїхало до України, яка щиро ділилася досвідом подолання наслідків страшної події. Ця дружня допомога сприятиме подальшому аналізу наслідків аварії та допоможе зберігти життя людям, постраждалим від Чорнобильської катастрофи. Вже підготовлено перелік обладнання та компаній і українська сторона вибере усе необхідне. Хочу запевнити, що Посольство зі свого боку зробить усе можливе, щоб прискорити процес передачі», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Тоічі Саката, який підписав документи від імені японського Уряду.

 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json