Міністерство економіки України

ВРУ прийняла два закони, які якісно змінюють вітчизняну систему технічного регулювання

Верховна Рада України підтримала у другому читанні підготовлені Міністерством економічного розвитку і торгівлі України законопроекти «Про стандартизацію» та «Про метрологію та метрологічну діяльність», прийняття яких виводить систему технічного регулювання на якісно новий рівень.

Закон України «Про стандартизацію» приводить національну систему стандартизації у відповідність до сучасних міжнародних та європейських вимог і тенденцій. Документ стане міцною основою для подальшої економічної інтеграції, зокрема для створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Закон передбачає створення єдиного національного органу стандартизації, запровадження принципу добровільного застосування стандартів, спрощення й оптимізацію процедур розробки та прийняття стандартів, тощо.

Метою прийняття проекту Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» є забезпечення умов для здійснення в Україні метрологічної діяльності на основі міжнародних та європейських вимог, розмежування регуляторних, наглядових і господарських функцій у сфері метрології, усунення зайвого регуляторного тиску бізнесу у сфері метрології, створення державної метрологічної інспекції.

Слід також зазначити, що найближчим часом на розгляд Уряду має бути поданий ще один важливий документ – проект Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності».

Законопроектом передбачається: адаптувати національне законодавство про технічні регламенти й оцінку відповідності до законодавства Європейського Союзу; запровадити стосовно технічних регламентів, що розробляються на основі директив Нового та Глобального підходу Євросоюзу, вимоги, які відповідають вимогам до аналогічних актів законодавства ЄС.

 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json