Міністерство економіки України

Мінекономрозвитку внесло зміни до наказу про тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності імпортерів алкогольної продукції

Знято напругу навколо спеціальної санкції до компаній-імпортерів алкогольної продукції щодо тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності.

Нагадаємо, до деяких імпортерів алкогольних напоїв була застосована спеціальна санкція у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності. Це було зроблено наказом Мінекономрозвитку України від 6 червня на підставі подання Служби безпеки України у відповідності до статті 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Санкцію було застосовано через недотримання норми Податкового кодексу України, яка полягає у порушенні порядку передачі придбаних марок акцизного податку покупцями марок (імпортерами) іноземним виробникам для маркування імпортованих алкогольних напоїв і тютюнових виробів у процесі їхнього виробництва.

Служба безпеки України встановила, що декілька підприємств передавали марки акцизного податку іноземним компаніям, які не є виробниками алкогольної продукції, що призвело до несплати до державного бюджету України значних сум обов’язкових платежів.

Водночас до Міністерства економічного розвитку і торгівлі надійшло звернення від суб’єктів підприємницької діяльності стосовно наслідків, до яких призвело застосування спеціальних санкцій, блокування їхньої зовнішньоекономічної діяльності та невідповідність чинного законодавства реаліям сьогодення.

Ця подія набула певного суспільного резонансу та була висвітлена у багатьох засобах масової інформації. Тому Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета разом із представниками Міндоходів, Мінфіну та СБУ зустрівся з компаніями-імпортерами алкогольної продукції, до яких було застосовано спеціальну санкцію, для того, аби знайти шляхи вирішення проблеми.

У ході зустрічі було зауважено: з одного боку, блокування зовнішньоекономічної діяльності імпортерів матиме суттєвий вплив на їх фінансово-господарську діяльність і, як наслідок, на обсяги обов’язкових платежів, що справляються при здійсненні імпорту алкогольної продукції, а з іншого – необхідно обов’язково дотримуватись норм чинного законодавства. Тому, щоб спільно з контролюючими органами опрацювати додатково подані підприємствами матеріали стосовно приведення їхньої діяльності у відповідність до вимог чинного законодавства, спеціальна санкція застосовуватиметься не з 16 липня, а з 4 вересня 2014 року, щоб надати можливість компаніям безперешкодно здійснювати зовнішньоекономічні операції.

 

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json