Міністерство економіки України

Уряд ухвалив стратегічне бачення управління державними підприємствами

Сьогодні, 4 липня Уряд схвалив пропозицію Мінекономрозвитку щодо поводження з державними підприємствами, які знаходяться у підпорядкуванні центральних органів влади. Ухвалений документ, так званий “тріаж” (від англ. triage - медичне сортування) визначає, які державні підприємства в довгостроковому періоді повинні залишитись у державній власності, бути передані в концесію, приватизовані або ж ліквідовані. 

Розроблена концепція є основою подальшого реформування сфери управління державною власністю та одним із зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках домовленостей із Міжнародним валютним фондом.  

“Наші державні підприємства є невичерпним джерелом фіскальних ризиків. Фінансові проблеми державних підприємств зрештою стають проблемами бюджету і висмоктують кошти, які могли би бути використані більш важливі речі, ніж порятунок хронічно неприбуткового бізнесу”, - пояснює Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. - “Саме тому нам необхідно радикально скоротити кількість державних підприємств, а частину передати в концесію”. 

Згідно документу, в державній власності мають залишитись 15 особливо важливих державних підприємств та 363 об’єкти, що забезпечують виконання державою своїх функцій. Це компанії, що є державними природними монополіями (НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Укрзалізниця” та інші), або ж виконують суспільно важливі функції в оборонній сфері, сфері охорони здоров’я, стандартизації та метрології, соціальної політики та інші, тим самим надаючи державі інструменти для виконання своїх функцій.

359 об’єктів державної власності необхідно передати у концесію (право тимчасового використання приватними суб’єктами господарювання), що дозволить значно збільшити загальний економічний ефект від їх діяльності. До таких об’єктів належать аеропорти, лісові господарства, автомобільні дороги та ін. 

1255 об'єктів державної власності має бути пипинено шляхом реорганізації чи ліквідації.

Також документ визначає перелік підприємств, над якими тимчасово відсутній контроль або ж відсутня можливість здійснювати державою права власності. Ці підприємства знаходяться на території тимчасово окупованих територій і на території ОРДЛО. Уряд зможе прийняти рішення стосовно цих підприємств після відновлення контролю над ними.

“Triage” виокремлює об'єкти, що не працюють, або ж на даний момент перебувають в процес ліквідації чи реорганізації, та передбачає їх подальше припинення 

Відповідно, 893 об'єкти, що не відповідають критеріям вище зазначених груп, підлягають приватизації. Зменшення кількості державних підприємств дозволить державі скоротити бюджетні витрати на підтримку значної кількості малоефективних підприємств.

Більш детально ознайомитись із основними положеннями ухваленої концепції Ви можете за посиланням: http://bit.ly/2sl49BA  

Підписка на новини

https://freegeoip.net/json